Våga vägra perfektion

Jag är som sagt var med i ett par, tre Facebookgrupper med inriktning mot mode och skönhet. I varje grupp finns det ett antal personer som är sådär extra duktiga på att sminka sig. Det är oftast väldigt roligt att se bilderna de lägger upp på sig själva med urläcker make up. Jag imponeras över just skickligheten – jag varken är eller kommer någonsin att bli sådär duktig.

Jag minns en gång för några år sedan när jag diskuterade klädsömnad med en kompis, och vi var rörande överens om att perfektion inte är för oss. Är det hemsytt ska det fan inte vara perfekt. Perfekt är tråkigt. Perfekt – vad tusan, vad är perfekt?

Det här går lite ihop med det jag skrev om för någon vecka sedan eller två – det här med skönhetsideal och så vidare. Men idag vill jag vrida lite på det och bara konstatera att det enda jag har att utgå från är mina egna förutsättningar. Det enda jag kan göra är att göra så bra jag kan utifrån den jag är, hur jag ser ut, hur min hud fungerar och reagerar på olika saker – och så får det räcka så.

Mina ögon, till exempel. Själva ögonformen är jag supernöjd med. Jag är betydligt mindre nöjd med att mina ögonlock påsat ihop sig så jag ser konstant ganska tungt drogad ut. Det är inte ett dugg kul – men det är det jag har att utgå från. Det är väldigt svårt att göra vissa saker på mina ögon, och det får vara så. Vad ska jag göra? De är inte tillräckligt hängande för att jag ska få hjälp från Landstinget, och jag har inte råd med plastikkirurgi för egna pengar.

En annan av mina bästa vänner och jag pratar ibland om att trots att vi gillar ganska många lika saker, så är vi ändå så otroligt lika. Hon är väldigt prydlig i hela sitt utseende, medan jag har en helt annan stil. Mina kläder skrynklar sig alltid, hur jag än bär mig åt. Mitt hår har ett liv helt för sig själv. Min hud i ansiktet är inte längre tjugo, vilket innebär att det finns lite fina linjer och någon enstaka rynka här och där – att sminka mig gör inte att jag ser ut som tjugo igen.

Och faktum är att jag inte vill det, heller. Jag har inget som helst behov av att se ut som någon annan än mig själv. Och vet ni vad – jag är varken tjugo eller perfekt.

Det här är sådant jag går runt och funderar på lite till och från, och det är nog egentligen rätt länge sen jag beslöt mig för att det är ok att inte vara perfekt. Det är mer ok att ha skrynkliga kläder, tussar av päls och tassavtryck på byxorna efter hunden och katterna, att håret ser lite smårufsigt ut, och att sminket inte sitter perfekt.

I ärlighetens namn – jag vet faktiskt inte ens om jag skulle vilja se sådär perfekt ut.

Jag gillar inte att stoppa in mig själv i en mall för hur kvinnor “ska” se ut i en viss ålder. Eller bara se ut, oavsett ålder, för den delen. Jag är väldigt förtjust i hur jag ser ut, bortsett från en del detaljer (och vem är inte missnöjd med detaljer) och hyser inga planer på att anpassa mig till något ideal för att någon annan tycker det. Jag gillar kläderna jag har på mig, hur mitt hår ser ut, den make up jag använder och sättet jag sminkar mig på, de smycken och de skor jag har på mig – och så vidare.

Det jag däremot gillar är att vara mig själv fullt ut. Och till min stora glädje kan jag faktiskt säga att jag är det. Inte ber jag om ursäkt heller. Och jag tänker fortsätta våga vägra perfektion – det kan vara superfint, men i min värld, ack så tråkigt.

All this having been said; jag kan liksom alla andra vara extremt självkritisk, både när det gäller kläder, hår, smink och så vidare. Men det har sällan med andras åsikter att göra, och mer med hur jag tycker att någon ser ut på mig, min kropp, mitt ansikte och så vidare. Jag har bara inte behovet av den perfektion jag upplever att många söker i fråga om sitt utseende. Och jag är ok med det. ♥

#vågavägraperfektion

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Välkommen

Här bloggar jag, Sonya Malinka Persson, om skönhet för oss som är 40+. Mitt eget intresse för främst make up uppstod när jag nästan var 42 år gammal – och här är jag nu. Helt otroligt att jag fortfarande tycker det är kul och givande. 🙂

 

På bloggen kan du läsa om allt jag tänker på och funderar omkring – för att inte tala om tycker, om skönhet ur radvis med perspektiv.

 

Trevlig läsning! 🙂

Arkiv
Kategorier