Ögonskuggor; åsikter

För rätt länge sen, kanske till och med på den förra bloggen, skrev jag att jag vid tillfälle skulle jämföra de ögonskuggor jag har. Nu är timmen kommen. Bättre sent än aldrig, har jag hört. Jag kommer att ägna tid åt både färgval och hur jag tycker att ögonskuggorna fungerar – kommentera gärna om du tycker annorlunda (eller lika, för den delen).

Om jag börjar med att berätta vad jag faktiskt har för ögonskuggor. Jag har uteslutande paletter jag har byggt själv. För ett tag sen köpte jag ju en färdig palett från… öööh… vart det nu var, men det slutade med att jag gav bort den, för jag tyckte verkligen inte om den. Jag har visat mig vara kinkig på det viset – välja själv är det allra, allra bästa, kan jag tycka.

Jag har egenbyggda paletter från Anastasia BH, Nabla, Makeup Geek, Colourpop och Inglot. Jag är mest förtjust i Colourpop och Inglot, av flera skäl. Jag kommer till dem lite senare.

Om jag skulle köpa ögonskuggor idag skulle jag tänka annorlunda än jag gjorde när jag köpte det jag har. Återkommer till det också.

Färger

När jag började köpa ögonskuggor var jag inte alls intresserad av bruna nyanser. Jag var helt uppslukad av framför allt rosa, och till viss del också lila. Därför har jag en hel drös med ögonskuggor som påminner väldigt mycket om varandra. Det är lite synd, men var dag man lär sig något är inte en bortkastad dag. Det var inte förrän lite senare som jag fastnade för bronsnyanser och köpte på mig några stycken sådana. Det är ögonskuggor som hittills är i princip oanvända, och som jag troligen inte kommer att använda särdeles. Jag trodde att jag skulle tycka om dem, men – well. Som sagt var; var dag man lär sig något…

Till slut kom insikten att det jag trivs bäst med, känner mig snyggast i och ser störst användning av, är rött, brunt och svart.

Matt versus skimmer

Jag är 43 år gammal. Huden på mina ögon ser inte ut som förr. Jag föredrar by far matta ögonskuggor, men har en hög skimriga ögonskuggor jag inte använder särskilt ofta. Det ser helt enkelt inte bra ut på mina ögon. Av något skäl ser de inte alls ut som de gör när jag swatchar dem – de blir bara mörka och ser lite smutsiga ut, och det gillar jag inte alls.

Plus att jag, rent generellt, tycker att de skimriga ögonskuggorna har rätt dålig täckningsförmåga, oavsett vilket märke de kommer ifrån.

Fallout

Jag tycker inte om ögonskuggor där överflödet trillar ner på kinderna. Innan du frågar – ja, jag knackar av överflöd från borsten innan jag applicerar. Men på vissa märken blir det ett stort nedfall även när jag knackar av borsten. Makeup Geek är som allra, allra sämst på detta enligt min uppfattning. Framför allt MUG’s svarta ögonskugga. Det är helt otroligt vad det trillar ner på kinderna.

Detta är en av anledningarna till att jag tycker bäst om Inglot och Colourpop. Det är i princip inget fallout överhuvudtaget, och jag uppskattar det oerhört.

Mina favoriter är, som synes, Inglot och Colourpop. Inte alla färger, men de flesta. Som jag skrev tidigare; jag gillar inte skimmerskuggor, och jag har sådana från båda märkena. Men de matta skuggorna är fantastiskt bra. Plus att jag är oerhört förtjust i de flesta nyanser jag köpt.

Jag tycker att (de matta skuggorna från) båda märkena är av bra kvalitet. Från början var jag skeptisk mot Colourpop, men har ändrat uppfattning där. Jag kan absolut tänka mig att utöka mitt förråd av skuggor därifrån. Enda nackdelen är att det bara går att köpa deras grejer via deras hemsida, vilket gör att man får betala tullavgifter och moms när det kommer till Sverige. Inglot är bättre på det viset, eftersom de finns i Sverige. Rätt billiga är de, dessutom (jämförelsevis, i alla fall).

Anastasia BH – där är jag som allra mest förtjust i min lilla palett jag gjorde. Den innehåller en ljus basskugga, en svart, en denimblå som är ursnygg, samt en antikgrå. Den blå och grå är lite halvskimriga, men jag förlåter dem det eftersom såsom jag använder dem tar de inte jättemycket uppmärksamhet. De övriga skuggorna från Anastasia tror jag att jag skulle kunna leva utan, faktiskt.

Nabla. Det är från Nabla jag har köpt mina bronsskuggor, vilket gör att jag inte känner att jag kan ge en helt rättvis bild av märket eftersom jag inte gillade brons så mycket som jag trodde.

Att köpa framöver

Nu har jag ju ögonskuggor så det kommer att räcka under lång tid. Men när jag väl bestämmer mig för att köpa fler så kommer jag att fokusera på just rött, brunt och svart. Jag kan eventuellt tänka mig en viss typ av rosa och lila också, men då tänker jag hålla mig till matta skuggor. Jag kommer nog att vilja ha ett större antal nyanser av varje färg (förutom svart, eftersom svart är svart, trots allt). Jag skulle till exempel kunna tänka mig en hel palett från Inglot med bara beige och bruna nyanser.

Märken att köpa igen; Inglot, Anastasia AB och Colourpop. Jag tror inte att jag kommer att köpa från MUG igen. Inte heller Nabla.

Sedan, för mig som gillar rött, finns det ju en del väldigt obskyra märken som ytterst få känner till. I alla fall här i Sverige. Jag har inte superkoll sådär rakt av vad de heter, men jag vet att det finns ställen i USA och möjligen Storbrittanien som har väldigt fina röda ögonskuggor.

Det är för övrigt något jag saknar; ett större utbud av vackra, röda ögonskuggor. Jag tänker mig bordeaux och burgundy, blodrött – gärna kalla, röda nyanser. Det är nog något jag skulle kunna förköpa mig på. Rött och svart är så otroligt vackert. ♥

Sådär! Nu har jag skrivit i alla fall litegrand om ögonskuggor och vad jag tycker om dem. Hoppas att det gav någon slags insikt. 🙂

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Välkommen

Här bloggar jag, Sonya Malinka Persson, om skönhet för oss som är 40+. Mitt eget intresse för främst make up uppstod när jag nästan var 42 år gammal – och här är jag nu. Helt otroligt att jag fortfarande tycker det är kul och givande. 🙂

 

På bloggen kan du läsa om allt jag tänker på och funderar omkring – för att inte tala om tycker, om skönhet ur radvis med perspektiv.

 

Trevlig läsning! 🙂

Arkiv
Kategorier